Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 348 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Kisiel żurawinowy z owocami i kardamonem

sobota, 20 marca 2010 17:08

Zawsze mi się wydawało, że co jak co, ale gotowanie jest tematem neutralnym. Okazuje się jednak, że nawet wpisy dotyczącę kulinariów mogą ujawnić ciemną stronę niektórych czytelników. Ostatnio pod wpisem dotyczącym smaków dzieciństwa, pewna niewiasta zarzuciła mi, że piszę bzdury o kapustkach i kisielkach, sugerując, że nie mam nic lepszego do roboty. Dlatego dzisiaj, kontynuując moje „bzdurne” pisanie, chcę Wam zdradzić sekret, jak ze zwykłego kiślu żurawinowego zrobić niezwykły deser.


Składniki:

½ litra soku jabłkowego (może być z butelki, albo kartonu. Ja preferuję naturalnie mętny ze świeżych jabłek, bez cukru)


kisiel żurawinowy bez cukru (sok jabłkowy jest słodki sam w sobie, ale jeśli ktoś lubi, może kupić kisiel słodzony)


pół łyżeczki mielonego kardamonu


owoce – mogą być świeże, albo mrożone (ja dodałam mrożone maliny, jagody i żurawinę)


Sposób przygotowania:


Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zamiast wody używamy soku jabłkowego. Do gotujacego się soku dodajemy mielony kardamon. Na dnie salaterek układamy owoce, a na nie wlewam gotowy kisiel. Później wystarczy tylko przybrać go z wierzchu owocami, posypać płatkami migdałów i schłodzić w lodówce.


A tak wygląda deser w moim wykonaniu




Smacznego :-)


KK


Podziel się
oceń
2
0

wtorek, 25 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  956 098  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 956098

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl